Dereniówka

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (2 Votes)
Dereniówka

Dereniówka to inaczej nalewka z owoców dereni, określana jest również jako "królowa nalewek". Tak jak większość nalewek, tak i dereniówka służy jako lekarstwo, szczególnie przy problemach z układem trawiennym i nadciśnieniu. Poniżej przepis kuchni kresowej na dereniówkę.

Dereniówka - przepis

Dereniówka - składniki:

  • 1kg owoców derenia jadalnego
  • 1-1,5l spirytusu
  • 0,5l wody
  • 75dag cukru
  • sok z 1/2 cytryny
 
 

Dereniówka - sposób przyrządzenia:

  1. Umyte owoce wsypujemy do gąsiora, zalewamy spirytusem (powinny być przykryte), zatykamy korkiem i przechowujemy przez ok miesiąc w ciepłym, zacienionym miejscu.
  2. Po tym czasie spirytus zlewamy do innego naczynia, korkujemy i odstawiamy.
  3. Owoce zalewamy syropem zrobionym z przegotowanej wody, cukru i soku z cytryny.
  4. Odstawiamy na minimum miesiąc.
  5. Następnie zlewamy sok i łączymy z odlanym wcześniej spirytusem.
  6. Najlepiej jak nalewka postoi jeszcze kilka dni przed spożyciem.

 

 

Podobne artykuły
Piwo kozicowe

Piwo kozicowe to niskoalkoholowy napój popularny na kurpiach. Piwo kozicowe bazuje na jagodach jałowca i miodzie, które zastępują słody zbożowe...

Nalewka z żurawiny

Nalewka z żurawiny, to jeden z wielu przepisów kuchni kresowej. Żurawina jest owocem wpływającym na polepszenie wielu funkcji organizmu. Dlatego...