5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Nalewka z żurawiny, to jeden z wielu przepisów kuchni kresowej. Żurawina jest owocem wpływającym na polepszenie wielu funkcji organizmu. Dlatego też często stosowano nalewkę z żurawiny na najróżniejsze dolegliwości. Nalewka z żurawiny powinna znaleźć się w domowej spiżarni.

Nalewka z żurawiny - przepis

Nalewka z żurawiny - składniki:

  • litrowy słój owoców żurawiny
  • 1l spirytusu
  • 1l przegotowanej wody
  • 75dag cukru
  • 0,5l miodu naturalnego
  • kieliszek śliwowicy
 
 

Nalewka z żurawiny - sposób przyrządzenia:

  1. Oczyszczoną żurawinę wrzucamy do szklanego gąsiora,zalewamy spirytusem, przegotowaną wodą, zatykamy korkiem i odstawiamy na miesiąc.
  2. Dodajemy syrop sporządzony z sukru zmieszanego z miodem i wzmocniony śliwowicą.
  3. Gąsior korkujemy i umieszczamy w zacienionym miejscu.
  4. Po pół roku nalewkę odcedzamy i zlewamy do butelek.

 

 

Podobne artykuły
Piwo kozicowe

Piwo kozicowe to niskoalkoholowy napój popularny na kurpiach. Piwo kozicowe bazuje na jagodach jałowca i miodzie, które zastępują słody zbożowe...

Dereniówka

Dereniówka to inaczej nalewka z owoców dereni, określana jest również jako "królowa nalewek". Tak jak większość nalewek, tak i dereniówka służy jako...