Polską zupą stoi. Zupa jest głównym daniem polskiej kuchni, nie wyobrażamy sobie niedzieli czy przyjęcia rodzinnego bez pysznego rosołu. Zupy dawniej były stosowane również jako lekarstwa na różne choroby. Dziś zupy są częścią tradycji i odskoczni od "szybkiego jedzenia" z zagranicznych barów. Sosy są podawane najczęściej jako dodatek do sałatek czy dań głównych z ziemniakami i kawałkiem pieczonego mięsa.  

 

  • Chłodnik litewski

    Chłodnik litewski

    Chłodnik litewski to zupa z botwinki, której oryginalny przepis pochodzi z Polskich Kresów Wschodnich. Chłodnik litewski pojawiał się w książkach kucharskich znanych polskich pisarek, Anny Ciundziewickiej i Wincentyny Zawadzkiej. Chłodnik litewski również dziś pojawia się na stołach Podlasia.

     

  • Kapuśniak

    Kwaśnica

    Kapuśniak to zupa z kapusty świeżej bądź gotowanej z dodatkiem jarzyn. Kapuśniak często nazywany jest kwaśnicą, ze względu podobny sposób gotowania, co jest błędem. Kapuśniak w odróżnieniu od kwaśnicy może być gotowany ze świeżej kapusty i dodatkowo zawiera warzywa.

     

  • Polewka z kminku

    Polewka z kminku

    Polewka z kminku to mało znana zupa pochodząca z regionu Pomorza. Poniżej prezentujemy przepis na polewkę z kminku, która jest szybka i tania w przygotowaniu. Polewka z kminku nie należy do dań wykwintnych, nie mniej jest ciekawą odskocznią od codziennych obiadów. 

     

  • Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa

    Zupa grzybowa popularna jest nie tylko na Mazowszu, ale również i w innych lesistych regionach Polski. Zakłada się, że to właśnie ludność Mazowsza rozpropagowała przepis na zupę grzybową po całej Polsce. Zupa grzybowa jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych.

     

  • Zupa rakowa

    Zupa rakowa

    Zupa rakowa to jeden z niewielu tradycyjnych przepisów na potrawkę z raka. Obecnie walory smakowe i odżywcze raka są zapomniane, na stołach coraz mniej tego typu potraw. Warto więc sięgnąć po pyszną zupę rakową i spróbować nadzwyczajnego smaku kuchni kresowej

     

  • Zupa szczawiowa

    Zupa szczawiowa

    Zupa szczawiowa to znane danie nie tylko na Warmii ale również w innych regionach Polski. Dla wielu osób starszego pokolenia zupa szczawiowa to smak dzieciństwa. Lekko kwaskowa zupa szczawiowa z dodatkiem jajka na stołach często na stolach pojawiała się w okresie postu.

     

  • Zupa warmińska

    Zupa warmińska

    Zupa warmińska to bardzo szybka w przygotowaniu i pożywna zupa, która cieszy się sporą popularnością na Warmii. Zupa warmińska jest mało znana i rzadko spotykana w innych regionach Polski, a szkoda bo w smaku nie ustępuje innym zupom. Będąc na Warmii warto spróbować zupy warmińskiej.

     

  • Żurek Kujawski

    Żurek Kujawski

    Żurek Kujawski to jedno z wielu tradycyjnych dań na Kujawach i jeden z wielu sposobów na przyrządzenie żurku. Poniżej prezentujemy przepis na żurek kujawski.Gorąco zachęcamy do skorzystania z przepisu na żurek kujawski podczas najbliższego gotowania żurku dla rodziny.