Polska kuchnia bogata jest w najróżniejsze rodzaje deserów i wypieków. Największy rozwój przygotowywania domowych wypieków i deserów, przypada na wiek XIX. Wówczas w domu każdej szanującej się gospodyni znajdowały się odpowiednie formy do pieczenia ciast i ciasteczek, formy na galaretki i kremy oraz maszynki do kręcenia lodów. Najróżniejsze wypieki i desery były nieodzownym elementem obiadu i podwieczorka.

 

  • Babka ziemniaczana po siedlecku

    Babka ziemniaczana po siedlecku

    Pierwsze przepisy na babkę ziemniaczaną po siedlecku nie zawierały jaj, mąki i kiełbasy Z czasem przepis na babkę ziemniaczaną po siedlecku został wzbogacony i nowe składniki, które poprawiły jej smak i wprowadziły babkę ziemniaczaną po siedleckudo kuchni na Mazowszu.

     

  • Chleb podlaski

    Chleb podlaski

    Chleb podlaski to jeden z nielicznych chlebów, który można przygotować w ciągu zaledwie jednego dnia. Chleb podlaski jest nie tylko szybki w przygotowaniu ale przede wszystkim jest bardzo syty. Chleb podlaski z pewnością przypadnie do gustu osobą lubiącym ciemne pieczywo.

     

  • Ciasto z jeżynami

    Ciasto z jeżynami

    Ciasto z jeżynami znane jest nie tylko na Mazurach ale również w innych regionach Polski. Jednak to na Mazurach powstał wyjątkowy i smaczny przepis na ciasto z jeżynami. Smakosze polskich owoców sezonowych na pewno będą zachwycenia smakiem mazurskiego ciasta z jeżynami.

     

  • Mazowiecki chłodnik z truskawkami

    Mazowiecki chłodnik z truskawkami

    Mazowiecki chłodnik z truskawkami to danie pochodzące z kuchni kurpiowskiej. Łatwy sposób przyrządzenia i taniość składników sprawiła, że Mazowiecki chłodnik z truskawkami zyskał sporą popularność na terenie Mazowsza. Niestety coraz częściej chłodnik zastępowany jest lodami.

     

  • Obwarzanki Krakowskie

    Obwarzanki Krakowskie

    Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa. Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez kolejne stulecia wypiek obwarzanków krakowskich był ściśle kontrolowany przez cech. Dziś każdy może próbować je upiec.

     

  • Pączki z ziemniaków

    Pączki z ziemniaków

    Pączki z ziemniaków zyskują coraz większą popularność, nie tylko w rodzimej kuchni góralskiej ale również w innych rejonach Polski. Pączki z ziemniaków to ciekawy zamiennik tradycyjnych pączków. Poniżej prezentujemy przepis na pączki z ziemniaków i zachęcamy do wypróbowania.

     

  • Rogale świętomarcińskie

    Rogale Świętomarcińskie

    Rogale Świętomarcińskie to prawdziwy poznański przysmak. Z rogalami związana jest legenda, opowiadająca o ich powstaniu. Rogale Świętomarcińskie wypiekane są przez Poznaniaków w dniu Świętego Marcina czyli 11 listopada, warto wówczas udać się do Poznania aby, skosztować tego wypieku.

     

  • Sękacz

    Sękacz

    Sękacz swoją nazwę wziął od kształtu, który przypomina pień z wystającymi sękami. Istnieje wiele teorii opisujących powstanie sękacza, nie ma jednak wątpliwości iż ciasto powstało na Polskich Kresach Wschodnich i stamtąd trafiło do Niemiec, na Węgry czy Rumunie, gdzie sękacz nadal jest wypiekany.