Polska kuchnia bogata jest w najróżniejsze rodzaje deserów i wypieków. Największy rozwój przygotowywania domowych wypieków i deserów, przypada na wiek XIX. Wówczas w domu każdej szanującej się gospodyni znajdowały się odpowiednie formy do pieczenia ciast i ciasteczek, formy na galaretki i kremy oraz maszynki do kręcenia lodów. Najróżniejsze wypieki i desery były nieodzownym elementem obiadu i podwieczorka.

 

  • Babka ziemniaczana po siedlecku

    Babka ziemniaczana po siedlecku

    Pierwsze przepisy na babkę ziemniaczaną po siedlecku nie zawierały jaj, mąki i kiełbasy Z czasem przepis na babkę ziemniaczaną po siedlecku został wzbogacony i nowe składniki, które poprawiły jej smak i wprowadziły babkę ziemniaczaną po siedleckudo kuchni na Mazowszu.

     

  • Chleb podlaski

    Chleb podlaski

    Chleb podlaski to jeden z nielicznych chlebów, który można przygotować w ciągu zaledwie jednego dnia. Chleb podlaski jest nie tylko szybki w przygotowaniu ale przede wszystkim jest bardzo syty. Chleb podlaski z pewnością przypadnie do gustu osobą lubiącym ciemne pieczywo.

     

  • Ciasto z jeżynami

    Ciasto z jeżynami

    Ciasto z jeżynami znane jest nie tylko na Mazurach ale również w innych regionach Polski. Jednak to na Mazurach powstał wyjątkowy i smaczny przepis na ciasto z jeżynami. Smakosze polskich owoców sezonowych na pewno będą zachwycenia smakiem mazurskiego ciasta z jeżynami.

     

  • Mazowiecki chłodnik z truskawkami

    Mazowiecki chłodnik z truskawkami

    Mazowiecki chłodnik z truskawkami to danie pochodzące z kuchni kurpiowskiej. Łatwy sposób przyrządzenia i taniość składników sprawiła, że Mazowiecki chłodnik z truskawkami zyskał sporą popularność na terenie Mazowsza. Niestety coraz częściej chłodnik zastępowany jest lodami.

     

  • Obwarzanki Krakowskie

    Obwarzanki Krakowskie

    Obwarzanki Krakowskie to kulinarny symbol Krakowa. Pierwsze wzmianki dotyczące obwarzanków krakowskich pochodzą z drugiej połowy XIV wieku. Przez kolejne stulecia wypiek obwarzanków krakowskich był ściśle kontrolowany przez cech. Dziś każdy może próbować je upiec.

     

  • Pączki z ziemniaków

    Pączki z ziemniaków

    Pączki z ziemniaków zyskują coraz większą popularność, nie tylko w rodzimej kuchni góralskiej ale również w innych rejonach Polski. Pączki z ziemniaków to ciekawy zamiennik tradycyjnych pączków. Poniżej prezentujemy przepis na pączki z ziemniaków i zachęcamy do wypróbowania.

     

  • Rogale świętomarcińskie

    Rogale Świętomarcińskie

    Rogale Świętomarcińskie to prawdziwy poznański przysmak. Z rogalami związana jest legenda, opowiadająca o ich powstaniu. Rogale Świętomarcińskie wypiekane są przez Poznaniaków w dniu Świętego Marcina czyli 11 listopada, warto wówczas udać się do Poznania aby, skosztować tego wypieku.

     

  • Sękacz

    Sękacz

    Sękacz swoją nazwę wziął od kształtu, który przypomina pień z wystającymi sękami. Istnieje wiele teorii opisujących powstanie sękacza, nie ma jednak wątpliwości iż ciasto powstało na Polskich Kresach Wschodnich i stamtąd trafiło do Niemiec, na Węgry czy Rumunie, gdzie sękacz nadal jest wypiekany.

     

Podoba Ci się to co robimy? Teraz możesz nam pomóc, wystarczą 3 kroki!

1. Załóż konto na PATRONITE.PL i odwiedź nasz profil klikając w poniższe logo.

Czym jest PATRONITE i jak działa: Portal łączy twórców i sportowców z osobami, które chcą ich wesprzeć. Patroni wpłacają comiesięczne kwoty na konto Autorów, a Ci mogą je wykorzystać na dowolny cel - od farb po nowe skrzypce. Elementem wyróżniającym Patronite jest nastawienie na regularne, comiesięczne subskrypcje w celu zagwarantowania stałego finansowania.

2. Wybierz najlepszą subskrybcję.

Co otrzymam w zamian: Na każdego patrona czekają nagrody w najróżniejszej postaci. Wszystko uzależnione jest od progu, który wybierzesz i celu który uda nam się osiągnąć. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym profilu na Patronite lub pod adresem. www.polskatradycja.pl/dlapatronow.html.

3. Wesprzyj nas finansowo.

Czy prowadzenie serwisu jest aż tak drogie: Utrzymanie serwerów i domeny nie jest drogie i jesteśmy wstanie  pokryć te koszty. Niestety całość projektu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Polska kultura ludowa to kopalnia wiedzy. Pragniemy dalej rozwijać serwis, ale bez dodatkowe wsparcia jest to coraz trudniejsze. Działamy już 9 lat i do tej pory udawało nam się pokrywać koszty funkcjonowania. Niestety trafiliśmy na bariery, których bez pomocy z zewnątrz nie pokonamy. Wiele serwisów upadło z braku odpowiedniego finansowania, nie chcemy podzielić ich losu.