Dania rybne były podstawą kuchni pomorskiej, kujawskiej i mazurskiej. Dużą popularnością cieszyły się w okresie Adwentu i Wielkiego Postu. Do dziś na naszych stołach Wigilijnych goszczą dania rybne sporządzane ze śledzia czy karpia. Coraz częściej mięso zamieniamy na rybę, stąd też rosnąca popularność dań rybnych, we wszystkich regionach Polski.

 

  • Pstrąg po góralsku

    Pstrąg po góralsku

    Pstrąg to jedna z ulubionych ryb kuchni góralskiej. Lubujących się w daniach rybnych, zachęcamy do skosztowania pstrąga po góralsku, podczas najbliższego wypadu w góry. A wszystkim Paniom domu polecamy tradycyjny przepis na pstrąga po góralsku, który znajdziecie poniżej.

     

  • Śledzie w jabłkach

    Śledzie w jabłkach

    Śledzie w jabłkach to jeden z wielu przepisów kuchni kaszubskiej na przygotowanie śledzi. Osoby lubujące się w potrawach ze śledzia, zachęcamy do zapoznania się z tradycyjnym przepisem kuchni kaszubskiej na śledzie w jabłkach i wypróbowania go we własnej kuchni.

     

  • Smażona sielawa w zalewie octowej

    Smażona sielawa w zalewie octowej

    Sielawy to popularne ryby na Mazurach, gdzie kuchnia oparta jest głównie na rybach. Jednym z najczęstszych sposobów marynowania sielaw jest umieszczanie jej w zalewie octowej. Jednym z głównych dań kuchni mazurskiej jest smażona sielawa w zalewie octowej, przepis znajdziecie poniżej.

     

  • Zapiekanka ze szczupaka

    Zapiekanka ze szczupaka

    W dzisiejszych czasach wszystko co dobre bardzo szybko zyskuje fanów. Zapiekanka ze szczupaka jest jedną z lepszych Mazurskich potraw , nic więc dziwnego, że zyskuje coraz zwolenników, a w sieci pojawia się coraz więcej przepisów na zapiekankę ze szczupaka.