Garmażeria to potrawy pochodzące z produktów mącznych takich jak zboża czy ziemniaki. Potrawy garmażeryjne takie jak kopytka, szagówki, kluski śląskie czy makarony są częścią większego dania, natomiast różnego rodzaju placki i pierogi same w sobie stanowią danie główne. Garmażeria była podstawą kuchni wielkopolskiej i śląskiej, obecnie dania garmażeryjne lądują na stołach całej kulinarnej Polski.
 

 

  • Bliny

    Bliny

    Poza Polską bliny znane są również na Białorusi, Litwie i w Rosji. Początkowo bliny były potrawą religijną, spożywaną w ostatnim tygodniu przed Wielkim Postem.

    ...
  • Buchty

    Buchty

    Buchty określane są inaczej jako kluski na parze. Buchty to danie które smakuje zarówno na słodko jak i z dodatkiem mięsa, dlatego w zależności od regionu

    ...
  • Dzyndzałki warmińskie

    Dzyndzałki warmińskie

    Dzyndzałki warmińskie to regionalna nazwa dla potrawy przypominającej pierogi. Dzyndzałki to popularna potrawa na Warmii, smaczna i łatwa w

    ...
  • Kartacze

    Kartacz

    Kartacze to potrawa typowo regionalna, popularna na Suwalszczyźnie i Podlasiu. Kartacze znane są również na Litwie pod nazwą cepeliny. Większość potraw

    ...
  • Kiszka ziemniaczana

    Kiszka ziemniaczana

    Ziemniaki są głównym składnikiem kuchni podlaskiej, nic więc dziwnego że to na tych terenach powstała taka potrawa jak kiszka ziemniaczana, która znana jest również na

    ...
  • Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

    Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

    Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowemają odmienny smak od tradycyjnych

    ...
  • Pierog ruskie

    Pierog ruskie

    Wszystkim znane pierogi ruskienie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów, nazwa ruskie wzięła

    ...
  • Pierogi pieczone po podlasku

    Pierogi pieczone po podlasku, jak sama nazwa wskazuje są pieczone w przeciwieństwie do innych rodzajów pierogów. Pierogi pieczone po podlasku są jednym

    ...
  • Plince z pomoćką

    Plince z pomoćką to inaczej placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Plince z pomoćką są popularną potrawą na Warmii i Mazurach, o ile

    ...
  • Poznańskie szagówki

    Poznańskie szagówki

    Poznańskie szagówki znane są w Polsce jako kopytka. Nazwa poznańskich szagówek pochodzi od sposobu ich krojenia "na szagę" co w gwarze Wielkopolskiej

    ...
  • Pyzy śląskie

    Pyzy śląskie

    Pyzy śląskie znane jako kluski śląskie, są podstawowym daniem przyjęć rodzinnych nie tylko na Śląsku ale również i w innych regionach Polski. Szybkość i łatwość

    ...
  • Racuchy opolskie

    Racuchy opolskie

    Racuchy opolskie to popularne na śląski placki smażone na patelni. Racuchy opolskie w odróżnieniu od racuchów z innych regionów kulinarnej

    ...