Zapotrzebowanie w Polskiej kuchni na dania wegetariańskie narodziło się w okresie Wielkiego Postu. Jeszcze sto lat temu dania wegetariańskie były potrawami ubogimi i mało zachęcającymi. Mimo to w tradycyjnej polskiej kuchni znajduje się wiele godnych polecenia przepisów na dania wegetariańskie, które zasmakują nawet największym "mięsożercom". 

 

  • Buraczki do pieczeni

    Buraczki do pieczeni

    Przepisów na buraczki do pieczeni jest tyle ile w Polsce jest gospodyń. Każda Pani domu posiada własny przepis na buraczki do pieczeniprzekazywany przez matki i babki, wzbogacony o nowe przyprawy. Poniżej prezentujemy tradycyjny przepis na buraczki do pieczeniprosto z Mazowsza. 

     

  • Fasola ze śliwkami

    Fasola ze śliwkami

    Fasola ze śliwkami to pochodząca z Pienin tradycyjna potrawa wigilijna. Jeżeli chcemy czegoś nowego na naszym stole wigilijnym, warto wypróbować przepis na fasolę ze śliwkami. Pamiętajmy, że według tradycji potrzeba nam aż dwunastu potraw podczas wieczerzy wigilijnej.

     

  • Gołąbki jarskie

    Gołąbki jarskie

    Chyba każdy z nas zna smak gołąbków - gotowanych liści kapusty nadziewanych mięsem z ryżem. Na Śląsku - ojczyźnie jedzenia sytego, powstał przepis na gołąbki jarskie, którymi mogą raczyć się wegetarianie. W gołąbkach jarskich w miejsce ryżu i mięsa używa się tartych ziemniaków.

     

  • Grzyby ze śmietaną

    Grzyby ze śmietaną

    Grzyby ze śmietaną to potrawa znana w całej Polsce. Każdy region posiada własny przepis na grzyby ze śmietaną. Na Mazurach stworzono własny przepis na grzyby ze śmietaną, który używany jest przez większość mieszkańców regionu. Zachęcamy do wypróbowania przepisu we własnej kuchni.

     

  • Jajecznica z pokrzywami

    Jajecznica z pokrzywami

    Jajecznica z pokrzywami to danie dosyć nietypowe i rzadko spotykane w innych regionach Polski. Osoby które lubią wyzwania smakowe i mają dostęp do młodych pędów pokrzyw, zachęcamy do przyrządzenia jajecznicy z pokrzywami. Podobno w życiu "należy spróbować wszystkiego".

     

  • Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

    Ołatki ziemniaczano-marchwiowe

    Ołatki ziemniaczano-marchwiowe to nic innego jak placki smażonej z tartej marchwi i ziemniaków. Ołatki ziemniaczano-marchwiowemają odmienny smak od tradycyjnych placków ziemniaczanych, nie mniej są równie sycące. Potrawa godna polecenia nie tylko w okresie postów. 

     

Podoba Ci się to co robimy? Teraz możesz nam pomóc, wystarczą 3 kroki!

1. Załóż konto na PATRONITE.PL i odwiedź nasz profil klikając w poniższe logo.

Czym jest PATRONITE i jak działa: Portal łączy twórców i sportowców z osobami, które chcą ich wesprzeć. Patroni wpłacają comiesięczne kwoty na konto Autorów, a Ci mogą je wykorzystać na dowolny cel - od farb po nowe skrzypce. Elementem wyróżniającym Patronite jest nastawienie na regularne, comiesięczne subskrypcje w celu zagwarantowania stałego finansowania.

2. Wybierz najlepszą subskrybcję.

Co otrzymam w zamian: Na każdego patrona czekają nagrody w najróżniejszej postaci. Wszystko uzależnione jest od progu, który wybierzesz i celu który uda nam się osiągnąć. Szczegółowe informacje znajdziesz w naszym profilu na Patronite lub pod adresem. www.polskatradycja.pl/dlapatronow.html.

3. Wesprzyj nas finansowo.

Czy prowadzenie serwisu jest aż tak drogie: Utrzymanie serwerów i domeny nie jest drogie i jesteśmy wstanie  pokryć te koszty. Niestety całość projektu przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Polska kultura ludowa to kopalnia wiedzy. Pragniemy dalej rozwijać serwis, ale bez dodatkowe wsparcia jest to coraz trudniejsze. Działamy już 9 lat i do tej pory udawało nam się pokrywać koszty funkcjonowania. Niestety trafiliśmy na bariery, których bez pomocy z zewnątrz nie pokonamy. Wiele serwisów upadło z braku odpowiedniego finansowania, nie chcemy podzielić ich losu.