Alkohol w najróżniejszej postaci towarzyszy ludziom od niepamiętanych czasów. W średniowieczu spożywano piwo, wino i miody pitne własnej roboty. Kiedy odkryto sposób destylacji i powstała pierwsza wódka nazwano ją wówczas "Wodą Życia". Książę Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie argumentując swoją absencję brakiem piwa w ziemi świętej. Alkohol, kryje się pod różną postacią i jest częścią Polskiej Kuchni.

 

  • Dereniówka

    Dereniówka

    Dereniówka to inaczej nalewka z owoców dereni, określana jest również jako "królowa nalewek". Tak jak większość nalewek, tak i dereniówka służy

    ...
  • Nalewka z żurawiny

    Nalewka z żurawiny

    Nalewka z żurawiny, to jeden z wielu przepisów kuchni kresowej. Żurawina jest owocem wpływającym na polepszenie wielu funkcji organizmu. Dlatego też często

    ...
  • Piwo kozicowe

    Piwo kozicowe

    Piwo kozicowe to niskoalkoholowy napój popularny na kurpiach. Piwo kozicowe bazuje na jagodach jałowca i miodzie, które zastępują słody zbożowe stosowane w

    ...